Keresztyén filmklub

2017.01.04. Idétlen időkig

Phil Connors egy magának való, mogorva, magányos időjárás-bemondó egy pittsburghi tévécsatornán. Egyik nap azt a munkát kapja, hogy Ritával, az új szerkesztőnővel és Larryvel, az operatőrrel együtt menjen el a világvégi pennsylvaniai kisvárosba, Punxsutawney-ba, és a stáb vegye fel, amint 1993. február 2-án, a tél végén a város híres mormotája előjön odújából. (A helyi néphit szerint ugyanis ha süt a nap és az előjött mormota meglátja a saját árnyékát, akkor marad továbbra is a tél még hat hétig.) A mormotanap a város életében a legnagyobb esemény, mindenki a mormotafesztiválon ünnepel, kivéve Philt, aki már alig várja, hogy hazamehessen „száműzetéséből”. A mormota, amelyet szintén Philnek hívnak, azonban nem bújik elő, a forgatás emiatt nem sokat ér. Ettől Philnek még rosszabb kedve lesz. Az idő hamarosan elromlik, hatalmas havazás támad. A telefonvonalak megszakadnak, és senki sem tudja elhagyni aznap a várost. Phil csalódottan megy vissza a szállodába Larryvel és Ritával. Alig várja a reggelt, hogy végre indulhassanak. Reggel azonban hatalmas meglepetés éri: a hó sehol! Már indulna is haza, amikor a mormotanapra hívják. Fel kell vennie, ahogy a mormota kijön a barlangból. Philnek hamarosan nagyon kellemetlen déjà vu érzése támad. A mai nap az igazi mormotanap! De akkor mi volt tegnap? Kelletlenül felveszi újra a jelenetet, majd hamarosan hózápor támad. Este visszatérnek a szállodába Ritával és Larryvel, hogy reggel hazautazhassanak. Reggel azonban nyoma sincs a hónak! Helyette viszont újra mormotanap van az egész városban! Phil ráeszmél, hogy csapdába került: élete végéig a mormotanapot kell felvennie!
Az első napok rosszul telnek. Hiába fordul segítségért orvoshoz, majd pszichológushoz. Aztán rájön, hogy bármit megtehet következmények nélkül, hiszen reggel úgyis újra a szállodában fog ébredni. Előbb habzsol, randalírozik, majd bankot rabol, csajozik. Megpróbálja felszedni Ritát is, ez azonban sehogyan sem sikerül neki. Szórakozási lehetőségei kimerülnek, így egyre jobban unatkozik. Végül teljesen kiborul, elkapja a kétségbeesés, és öngyilkos lesz. Ám ezzel is hiába próbálkozik, mert mindig a szállodában ébred, ugyanazon a mormotanapon, újra meg újra.
Az egyforma napok során Phil egyre közelebb kerül Ritához, és lassan megváltozik. Zongoraórákat vesz, jégszobrokat kezd faragni, megmenti egy ember életét, és segít egy hajléktalanon. Egyik este hazakíséri Ritát, és eltöltenek együtt egy csodálatos estét. Lassan hajnal lesz, majd reggel. Phil hallatlan örömmel fedezi fel, hogy az utcát vastagon belepte a hó! Véget ért a mormotanap és Ritával is összejött.

November 9. 19:00

Feltámadt (Risen)

 

A szív bajnokai 2016.08.03. 19:00

Rókafogó 2016.09.07. 19:00

Luther 2016.10.05. 19:00

 

Július 6, este 19.00

A férfi, ha igazán szeret
Amerikai film (1994) Fsz: Meg Ryan, Andy Garcia. R: Luis Mandoki, Operatőr : Koltai Lajos.

Arről, hogy milyen veszélyek fenyegetik a családokat...
A film rávilágít a problémára, mi arról beszélgetünk hogy van keresztény megoldás!

Alice és Michael Green házassága mintaszerű. Szenvedélyesen szeretik egymást, minden gondjukat-bajukat megosztják egymással és van két gyönyörű lányuk. Olyanok ők együtt, mint ahogy a képeslapokban a boldog családokat ábrázolják. De a romantikus felszín mögött ott lapul Alice szörnyű titka, amelyet nem csak családtagjai, hanem saját maga elől is rejteget. Ez a titok, mint egy időzített bomba, egyik pillanatról a másikra válságba sodorja Alice és Michael harmonikus házasságát, fenekestül felforgatja addigi életüket. De a családtagok egymás iránt érzett szeretete, elkötelezettsége és mindannyiuk lelkiereje lehetővé teszi, hogy a nagy robbanás után újra összeszedjék az apróra tört cserepeket, és megpróbáljanak közösen szembenézni Alice problémájával.
 

Június 1, este 19:00

Bátorság emberei

Május 4, este 19:00

Forró éjszakában

Április 6, este 19.00
A kóristák,( kórus) francia-svájci, 2004
1949. Franciaország. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

Nagyhét szerdáján az Isten Fia filmet fogjuk megnézni dr Szöllősy Áron vezetésével. 

Ez egy biblikus film csak biblia olvasóknak.

Egy-egy prédikáció van elrejtve minden részletében, több olyan apróság, amire nem is gondolnánk: "A szél fúj, ahová akar..." beszél Jézus Nikodémusnak Szentlálekről, s közben az olajfákat megmozgatja a szél.

Bibliaolvasókat elgondolkodtató részletek is gyakran felbukkannak, hiszen oly jól beleszoktunk már a szokásos filmes ábrázolásokba: Lehetett-e Cirénei Simon fekete bőrű? Ciréne Észak-Afrikában van.

S végeredményben a legértékesebb ajándéka a filmnak, hogy nagyon merészen 21. századi, használja számunkra már elérhető összes tudásanyagot: Egyszerre imádkozik Jézus a kertben, a főpap páska ünnepére, és Pilátus a feleségével az őseihez.

 S még mindig nem lőttem le minden csemegét.